sobota, 4 maja 2013

Gdy przychodzi ochota na fast food

Często będąc długo na diecie przychodzi ochota na coś "śmieciowego".
Poniższej podaje kilka prostych i sprawdzonych przepisów, z których korzystałam wcześniej.



Pizza light 450 kcal :

1 tortilla pełnoziarnista posmarowana koncentratem pomidorowym  200 kcal
1 mozzarella light pokrojona w plasterki 125g        200 kcal           
kilka pomidorów koktajlowych, papryka, cebula,        50 kcal
czosnek, bazylia, oregano

Piec ok 10 minut w 180 C. Pilnować bo koncentrat pomidorowy lubi się przypalać



Tortilla 450 kcal :

1 tortilla pełnoziarnista    200 kcal
pierś z kurczaka pokrojona, podsmażona z curry  i  słodką papryką       100 kcal   
kapusta pekińska, papryka, ogórek, pomidor       50 kcal   
(można też dodać gotowa surówkę np. coleslaw)              
sos ziołowy:
trochę jogurtu naturalnego, ketchup, szczypiorek, koperek     100 kcal             

Placek upiec w piekarniku, potem dodać składniki i zjeść;-)



Ekspresowy hamburger 450 kcal:

duża bułka pełnoziarnista    150 kcal
klops z mięsa mielonego indyczego 150 kcal
sałata lodowa, pomidor, ogórek     50 kcal
sos ziołowy    100 kcal

Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, przyprawy, czosnek, cebulę, odrobinę bułki tartej. Formujemy hamburgera. Układamy na papier do pieczenia. Blachę wkładamy do pieca na ok 10 minut (można usmażyć na patelni, ja wolę wersję super light;-) potem dorzucamy przekrojone bułki. Razem podgrzewamy jakieś 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy warzywa i sos. Polecam robić kotlety w większej ilości, jeśli mamy duże parcie, to takiego hamburgera bez wyrzutów możemy sobie powtórzyć następnego dnia.


Hod dog  400 kcal :

bułka pełnoziarnista podłużna    150 kcal
parówka drobiowa, cielęca, z szynki    120 kcal
surówka coleslaw lub warzywna    80  kcal
2 łyżki ketchupu, 1 łyżka majonezu light np. JogoMajo lub jogurt  50  kcal




Zapiekanka 400 kcal

bułka pełnoziarnista długa    200 kcal
pieczarki podsmażone bez tłuszczu z solą     50  kcal  (300 gram)                        
2 plasterki szynki konserwowej   50  kcal
2 cienkie plasterki żółtego sera    100 kcal   

Kroimy pieczarki i wrzucamy na patelnię, od razu dodajemy soli. Dzięki temu puszczą wodę. Dusimy je pod przykryciem do miękkości, doprawiamy. Odcedzamy i wkładamy na bułkę. Dodajemy rozdrobnioną szynkę i ser. Zapiekamy 10 minut. Można dodać ketchup. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz